Mirna zelena (Apium graveolens)
Druga imena: zelena, zelena, zelena, zelena, mira, močvirski osat, apich, srečna rastlina, zelena, zelena, zelena, sellerie, zelena
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Zelena, znana tudi pod imeni zelena, zelena, zelena, zelena, zelena, zelena, zelena, zelena, zelena, zelena, zelena, zelena, zelena ali zelena, je dvoletno zelišče iz družine zelencev. Zelena je zaradi svoje značilne arome in okusa priljubljena v številnih kuhinjah po vsem svetu. Izvira iz sredozemske regije, vendar jo danes gojijo skoraj povsod. Poleg tega, da je prijetna začimba, ima tudi veliko hranilno vrednost - vsebuje na primer veliko vitamina K, pa tudi vitamine C, B6 in druge.
Proizvodi, v katere se predeluje zelena, so zelo raznoliki. V kuhinji se uporabljajo skoraj vsi deli rastline, od korenine do listov. Sveži poganjki in listi zelene se dodajajo solatam, juham, omakam in drugim jedem. Korenina (gomolj) se uporablja za pripravo zelene juhe, tako imenovane zelene kreme, pa tudi kot sestavina solat, na žaru ali kot priloga. Zelena je tudi del znane francoske zelenjavne mešanice, imenovane mirepoix (skupaj s korenjem in čebulo), ki je osnova za številne omake in juhe. Iz posušenih semen zelene se izdeluje začimba za zeleno, ki se med drugim uporablja v slanih in sladkih jedeh. Semena zelene se predelujejo tudi v zeleni sok, ki je priljubljen pri razstrupljevalnih tretmajih.