Muškatni orešček (Myristica fragrans)
Druga imena: Muškatni orešček, Muškatni orešček, Muškatni orešček, Myristica officinalis, Jatiphala
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Muskadina, znana tudi kot prava muskadina, je svetlo zeleno zimzeleno drevo, ki zraste do višine 10-20 m in izvira iz tropskih deževnih gozdov na Malajskem polotoku in otokih Bismarck. Zdaj ga gojijo tudi v drugih krajih s tropskim podnebjem, kot sta Grenada in Moluki v Indoneziji. Drevo daje začimbni sadež, muškatni orešček, ki se uporablja predvsem v kulinariki. Muškatni orešček je priljubljen zaradi svojega sladkega in pikantnega okusa, zaradi česar je uporaben v različnih sladicah ali pijačah, pa tudi v mesnih in zelenjavnih jedeh.
Omeniti velja, da je muškatno drevo edina rastlina, iz katere pridobivamo dve začimbi - muškatni orešček in muškatni orešček. Muškat, ki je pravzaprav jedro sadeža, se nabira po sušenju, medtem ko se mace pridobiva iz ženskih cvetov. Macis, znan tudi pod imenom mace, ima blažji in slajši okus od mace in se uporablja predvsem v slaščicah in peki. Na nek način lahko macis zadovolji okuse tudi najzahtevnejših gurmanov. Les muškata se uporablja tudi za izdelavo pohištva, glasbil in drugih lesenih predmetov. Uporablja se tudi v parfumeriji in kozmetiki, pa tudi v medicini, kjer se uporablja kot zdravilo proti bolečinam v mišicah in sklepih, prebavnim težavam in zdravljenju dihal.