Natrijev askorbat
Druga imena: Natrijev askorbat, E301, natrijev (2R)-2-[(1S)-1,2-dihidroksietil]-4-hidroksi-5-okso-2H-furan-3-olat
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Natrijev askorbat, znan tudi kot natrijev askorbat, E301 ali natrijev (2R)-2-[(1S)-1,2-dihidroksietil]-4-hidroksi-5-okso-2H-furan-3-olat, je oblika soli vitamina C. Je bel do bledo rumen prah, ki je topen v vodi. Odlikujeta ga visoka stabilnost in odlična antioksidativna aktivnost. Pridobiva se z mešanjem askorbinske kisline z natrijevim bikarbonatom. Je snov, ki se uporablja v živilski industriji kot konzervans in antioksidant.
Natrijev askorbat se najpogosteje uporablja za podaljšanje roka uporabnosti mesnih izdelkov, kjer deluje kot stabilizator barve in podaljšuje rok uporabnosti. Vendar ga lahko najdemo v številnih živilskih izdelkih, vključno s sokovi, konzervirano zelenjavo, sladicami, kompoti, marmeladami, pijačami, sladoledom, nekaterimi vrstami mlečnih izdelkov in pecivom. Pomemben je tudi v nekaterih vrstah prehranskih dopolnil, kjer se izkoriščata njegova visoka biološka razpoložljivost in sposobnost podpiranja imunskega sistema. Kljub razširjeni uporabi pa je treba paziti, da ga uživamo v razumnih količinah, saj lahko prekomerna uporaba povzroči neželene učinke, kot je diareja.