Natrijev glukonat
Druga imena: Natrijev glukonat, E576
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Natrijev glukonat je organska spojina, ki jo najdemo v večini izdelkov, ki jih uživamo vsak dan. Ta snov, imenovana tudi E576, nastaja pri fermentaciji sladkorja in je v obliki belega do bledo rumenega kristalnega prahu z rahlo slanim okusom. Je sol glukonske kisline, ki je naravno prisotna v sadju, kot so jagodičevje ali agrumi. Pri ljudeh je ta kislina prisotna v črevesni mikroflori.
Natrijev glukonat se pogosto uporablja v živilski industriji kot konzervans in stabilizator. Živilom se dodaja kot sol za izboljšanje okusa in podaljšanje roka uporabnosti. Uporablja se tudi v kozmetični industriji kot vlažilno sredstvo, tj. snov, ki preprečuje izsušitev kozmetičnih izdelkov. Je tudi aktivna sestavina v različnih čistilnih sredstvih. Je varna snov, ki jo je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ocenila kot neškodljivo za zdravje ljudi. Kljub temu je treba paziti, da se natrijev glukonat zaužije v razumnih količinah, tako kot pri vseh drugih aditivih.