Natrijev malat
Druga imena: natrijev malat, E350
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Natrijev malat, včasih imenovan tudi natrijev malat ali E350, je aditiv za živila, ki se pogosto uporablja. Je snov, ki je pridobljena iz soli jabolčne kisline. Ta kislina je prisotna v številnih vrstah sadja, kot so jabolka, zato je snov tako poimenovana. Natrijev malat se v živilski industriji uporablja predvsem kot sredstvo za uravnavanje kislosti, pa tudi kot stabilizator ali emulgator.
Katerim izdelkom se pogosto dodaja natrijev malat? Najdemo ga v različnih pecivih, kjer pomaga izboljšati strukturo testa. Pogosto se dodaja tudi pijačam, kjer deluje kot sredstvo za uravnavanje kislosti in tako izboljša okus zaužite pijače. E350 lahko najdemo tudi v različnih živilih v pločevinkah, ki jim podaljša rok trajanja. Natrijev malat se dodaja tudi slaščicam, sladoledu, marmeladam, žele bonbonom in številnim drugim živilom. Čeprav je ta snov naravno prisotna v številnih vrstah sadja in na splošno velja za varno za uživanje, lahko pri nekaterih ljudeh zaradi posameznih intoleranc ali alergij povzroči neželene reakcije. Zato je vedno pomembno, da skrbno preberete sestavine zaužitih živil.