Natrijeva karboksimetilceluloza
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Natrijeva karboksimetilceluloza, znana tudi kot kalijev karbonat, kalijev karbonat, kalija ali E501, je kemikalija, ki se pogosto uporablja v živilski industriji. Natančneje je vrsta karbonata, soli ogljikove kisline, ki jo je mogoče naravno najti v mineralih. Natrijeva karboksimetilceluloza se imenuje tudi kalijev karbonat, kar je staro ime za soli ogljikove kisline in kalija. Ker je enaka E501, jo lahko najdemo na seznamu sestavin na embalaži živil.
V živilski industriji se natrijeva karboksimetilceluloza uporablja kot regulator kislosti in stabilizator. Njena uporaba je zelo pogosta, na primer v pekarstvu, kjer je del kvasnih nastavkov in pecilnih praškov. Kot E501 pa jo lahko najdemo tudi v številnih drugih živilih, kot so piškoti, čokolada, jogurt in pijače. Natrijeva karboksimetilceluloza je odlično zgoščevalo in pomembno vpliva na konsistenco in stabilnost teh izdelkov. Zato je njena prisotnost še posebej pomembna pri proizvodnji polizdelkov in živil, pripravljenih za uživanje, namenjenih prodaji.