Navadna ajda (Polygonum fagopyrum)
Druga imena: Ajda, Fagopyrum esculentum, ajda
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Navadna ajda (Polygonum fagopyrum) je znana tudi kot ajda, Fagopyrum esculentum ali ajda. Rastlino, ki izvira iz Azije, so začeli gojiti pred 6 000 leti in se je postopoma razširila po vsem svetu. Zaradi svoje trpežnosti in enostavnega gojenja je priljubljena poljščina. Značilnosti ajde so svetlo rožnati cvetovi in temno rjavi plodovi, podobni oreščkom. Glavna uporaba ajde je v kuhinji, vendar se ta vsestranska pomočnica uporablja tudi v medicini.
Uporaba ajde v kulinariki je zelo široka. Najpogosteje se uporablja za izdelavo moke, ki je idealna za pripravo kruha, cmokov, palačink, testenin ali njokov. Ajdova moka je še posebej priljubljena med ljudmi, ki trpijo za celiakijo, saj ne vsebuje glutena. Poleg tega se ajda uporablja za pripravo kaš, juh, sladkih in slanih jedi ter celo pijač. Ajda se pogosto dodaja solatam ali se uporablja kot priloga k mesu. Iz ajde se pripravlja tudi fermentirana pijača, podobna pivu, imenovana ajdovo pivo. V inovativnih kuhinjah se ajda uporablja tudi za pripravo sladic, bonbonov in sladoleda. Ajda postaja tudi priljubljena surovina za pripravo brezglutenskih živil.