Navadna hruška (Pyrus communis)
Druga imena: Hruška
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Hruška (Pyrus communis), ki jo običajno imenujemo hruška, je sadno drevo, ki izvira iz južne in srednje Evrope ter jugozahodne Azije. To drevo zraste do 20 metrov visoko in je priljubljeno zaradi sladkih in sočnih plodov. Hruške niso le okusne, ampak tudi bogate z vitamini C, K in B6. Druge pomembne snovi, ki jih hruška vsebuje, so vlaknine, kalij, kalcij in železo. Da pa bi hruške kar najbolje izkoristili, moramo uživati njihovo lupino, saj ta vsebuje največ vlaknin.
Uporaba hrušk je zelo raznolika. Lahko jih jemo sveže ali pa jih predelamo v različne vrste izdelkov. Med najbolj priljubljenimi so hruškov džem, marmelada, kompot in pudingi. Zelo priljubljen je tudi hruškov jabolčnik, znan kot medenjak ali hruškov mošt. Ne smemo pozabiti na suhe hruške, ki so odličen prigrizek na poti. Zelo pomembna je tudi proizvodnja hruškovega žganja, destilata iz hrušk, ki je zelo priljubljen. Hruške se pogosto uporabljajo tudi v slaščičarstvu in pekarstvu, na primer v sadnem pecivu, štrukljih, pitah ali kot nadev za žemljice in štruklje. Lastnosti hrušk lahko razširijo spekter okusov številnih receptov, saj jim dodajo sladkost in sočnost.