navadni brin (Juniperus communis)
Druga imena: Borovička, brinove borovnice, Chvojka
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Juniperus, znan tudi po imenih Juniperus pine, Juniperus blueberries ali Chvojka, je trajni, srednje velik grm iz družine cipresovk. Obilno raste v svetlih gozdovih, grmičevju, peščenih sipinah in na gorskih pobočjih po vsej Evropi. Za brinjevec so značilne luskaste iglice in značilni, temno modri plodovi, ki imajo specifičen, zelo močan vonj in sladek, a rahlo grenak okus.
Brin se že od nekdaj uporablja v različnih industrijah. Njegovi plodovi so se uveljavili v živilski industriji in industriji žganih pijač, kjer se pogosto uporabljajo pri proizvodnji različnih vrst alkohola. Močan, značilen okus in vonj brinovih jagod je na primer osnova tradicionalne slovaške alkoholne pijače - borovička. Vendar ne gre le za destilacijo. V kulinariki se brinove jagode uporabljajo kot začimba za aromatiziranje številnih jedi, zlasti divjačine. Poleg tega se brin uporablja v kozmetični in farmacevtski industriji. Njegove jagode in iglice vsebujejo veliko eteričnih olj, ki imajo antiseptične in antibakterijske lastnosti. Tako se uporabljajo v obliki izvlečkov in tinktur za zdravljenje različnih kožnih težav, bolezni dihal, pa tudi kot del razstrupljevalnih postopkov. Brinjevec ima med drugim tudi blage odvajalne in diuretične učinke.