Navadni fižol (Phaseolus vulgaris)
Druga imena: fižol
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Navadni fižol (Phaseolus vulgaris), znan tudi pod imenom ledvični fižol, je rastlina, ki izvira iz Amerike, kjer je bil pred prihodom Evropejcev pomemben del prehrane avtohtonih prebivalcev. Je enoletna rastlina iz družine stročnic, ki jo danes gojijo skoraj po vsem svetu. Fižol se uporablja tako zrel, ki je še posebej bogat z beljakovinami, kot tudi kot zelenjava, ko se jedo nezreli stroki.
Navadni fižol se uporablja v številnih živilskih izdelkih. Surov je pomembna sestavina številnih solat in drugih hladnih jedi. Kuhan fižol je osnova številnih juh, prilog, omak in drugih toplih jedi ter je priljubljen del kuhinj od Mehike do Sredozemlja in vzhodne Azije. Zlasti suhi fižol se zmelje tudi v moko, ki se uporablja kot sredstvo za zgoščevanje. Poleg tega se iz fižola izdelujejo različne vrste krme, preostale lupine in stebla pa se uporabljajo kot krma za živali. Navadni fižol se uporablja tudi v kozmetični industriji, saj je sestavni del nekaterih kožnih krem in mask.