Obalni drobnjak (Allium schoenoprasum)
Druga imena: drobnjak, drobnjak, drobnjak
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Obalni drobnjak (Allium schoenoprasum) je eno od priljubljenih zelišč, ki se uporablja v številnih kuhinjah po vsem svetu in je znan tudi pod drugimi imeni, kot so drobnjak, drobnjak ali drobnjak. Ta rastlina izvira iz Evrope in Azije, zdaj pa jo gojijo v različnih krajih po svetu. Ima blago čebulno in česnovo aromo, ki se dobro poda k številnim jedem.
Drobnjak se večinoma uporablja svež v številnih vrstah hrane in pijač. Je bistvena sestavina francoskega zeliščnega masla in različnih omak. To zelišče je priljubljeno tudi v slaščičarstvu, kjer se uporablja za okrasitev peciva ali celo kot sestavina nekaterih slanih peciv. Še ena priljubljena uporaba drobnjaka je v solatah ali kot okras na sendvičih. V zadnjih letih se drobnjak vse pogosteje pojavlja tudi v pijačah, na primer v koktajlih, kjer doda nežen okus po čebuli in česnu. Med drugim se drobnjak uporablja tudi v kozmetiki, zlasti v losjonih in kremah, kjer deluje regenerativno in protivnetno.