Ocetna kislina (Acidum aceticum)
Druga imena: Ocetna kislina, Acidum aceticum concentratum, Acidum aceticum glaciale
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Ocetna kislina je organska snov, ki jo najdemo v rastlinah in živalih ter je bistvena za nekatere vrste bakterij. Ima rahlo kiselkast vonj in okus, v čisti, koncentrirani obliki pa je brezbarvna tekočina. Njena druga imena so ocetna kislina, Acidum aceticum concentratum, Acidum aceticum glaciale. Ocetna kislina je pomembna sestavina kisa, ki se uporablja pri pripravi številnih jedi. Uporablja se tudi v industriji, in sicer v tekstilni, kemični in farmacevtski industriji.
V živilski industriji se ocetna kislina uporablja kot konzervans v nekaterih živilih, kot so zelje, ocvirki in druga vložena živila, najdemo pa jo tudi v nekaterih marmeladah in sokovih. V kozmetiki se ocetna kislina pogosto uporablja v šamponih in losjonih kot regulator pH. V industriji se ocetna kislina uporablja pri proizvodnji nekaterih plastičnih mas, kot sta polivinilacetat in polietilen tereftalat. V kemični industriji se ocetna kislina uporablja pri proizvodnji acetanilida, ki se uporablja kot analgetik in antipiretik, ter vinilacetata, ki se uporablja pri proizvodnji barv. Ocetna kislina je pomembna tudi za proizvodnjo zdravil, kot so aspirin in druga nesteroidna protivnetna zdravila.