Ogljikovi hidrati
Druga imena: sladkorji, polisaharidi, monosaharidi, disaharidi
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Ogljikovi hidrati, splošno znani kot sladkorji, so eden od osnovnih gradnikov organizmov. So biopolimeri, tj. makromolekule, sestavljene iz manjših molekulskih enot, ki so med seboj povezane s kemičnimi vezmi. Ogljikovi hidrati se nadalje delijo na monosaharide, disaharide in polisaharide.
Monosaharidi imajo najpreprostejšo strukturo in vključujejo glukozo, ki je glavni vir energije v našem telesu. Disaharidi so sestavljeni le iz dveh molekul monosaharidov, kot je saharoza, običajni namizni sladkor, ki je sestavljen iz molekul glukoze in fruktoze. Polisaharidi pa so kompleksnejši in so sestavljeni iz več molekul monosaharidov. Mednje spadata na primer škrob, ki je glavni vir energije v rastlinah, ali celuloza, ki je najpomembnejši gradnik rastlinske stene.
Ogljikovi hidrati imajo ključno vlogo v hrani. Škrob se v kuhinji pogosto uporablja kot sredstvo za zgoščevanje in je na primer v krompirju, rižu, žitih in testeninah. Sladkor se pogosto uporablja za sladkanje različnih pijač, sladic ali peciva. Celulozo najdemo v vseh rastlinskih živilih, kot so sadje, zelenjava in žita, in je pomembna za pravilno delovanje naše prebave.