oljna palma (Elaeis guineensis)
Druga imena: Palmovo olje, Palmovo olje, Palmovo olje, Palmovo maslo, Olje iz palmovih jedrc
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Oljna palma (Elaeis guineensis), znana tudi kot oljna palma, je rastlina, ki izvira iz tropske Afrike in se danes goji predvsem v jugovzhodni Aziji. Ta vrsta palme je zaradi uporabe v prehrani, kozmetiki in industriji ena najpomembnejših rastlin na svetu. Iz plodov oljne palme se pridobiva palmovo olje, ki je eno najbolj razširjenih rastlinskih olj na svetu. Oljna palma je med kmeti zelo priljubljena zaradi visoke odpornosti proti boleznim in škodljivcem, hitre rasti in dolge življenjske dobe.
Palmovo olje ali palmovo maslo se pridobiva s stiskanjem plodov oljne palme. Gre za poltrdno, rumeno-oranžno olje, ki ima značilen okus in vonj. Za palmovo olje je značilna visoka vsebnost nasičenih maščobnih kislin in antioksidantov. Zaradi teh lastnosti je ocenjeno kot hranljivo in zdravo. Drugi izdelek iz oljne palme je olje iz palmovih jedrc, ki se pridobiva iz jedrc plodov oljne palme. To olje se od navadnega palmovega olja razlikuje po tem, da vsebuje manj nasičenih maščobnih kislin in več enostavnih nenasičenih maščobnih kislin. Izdelki iz oljne palme se uporabljajo na številnih področjih. Palmovo olje se pogosto uporablja v živilski industriji, kjer se dodaja pecivu, slaščicam, čokoladi, instantnim juham, testeninam in drugim živilom. Palmovo olje se nato pogosto uporablja v kozmetični industriji za izdelavo mil, šamponov, krem in drugih kozmetičnih izdelkov. Palmovo olje se uporablja tudi kot biogorivo in v industriji za proizvodnjo maziv, sveč in drugih izdelkov.