origano (Origanum vulgare)
Druga imena: Navadna šentjanževka
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Oregano, znan tudi kot navadni origano, je trajno zelišče s cvetovi v rožnatih in vijoličastih odtenkih, ki spada v družino gluholistnih rastlin. Ta starodavna rastlina izvira iz Sredozemlja, kjer divje raste ob vznožju in velja za bistveni del lokalne prehrane. Zaradi svoje značilne arome in okusa je priljubljena začimba, poleg kulinarične uporabe pa ima tudi številne zdravilne lastnosti. Zlasti je znana po protivnetnih, protimikrobnih in antioksidativnih lastnostih.
Spojina, imenovana karvakrol, ki jo vsebuje origano, je zelo učinkovita obramba pred bakterijami in podpira zdravje prebavnega trakta. Uporablja se ne le v kulinariki, temveč tudi za proizvodnjo kozmetičnih izdelkov in zdravil. V kulinariki se origano najpogosteje uporablja v italijanski in grški kuhinji, zlasti v pici, testeninah ali omakah. Vendar je priporočljivo, da ga jedem dodajate po kuhanju, saj z dolgim kuhanjem izgubi svojo aromo. V kozmetiki se origano uporablja zaradi svojih antibakterijskih in protivnetnih lastnosti, na primer v gelih za prhanje, šamponih in kremah za kožo. V medicini se origano uporablja za pridobivanje eteričnega olja, ki ima širok spekter uporabe, od zdravljenja prehlada in glavobolov do protivnetne terapije.