Ostriga (Pleurotus ostreatus)
Druga imena: Ostriga, hiratake, Ping Gu, chippikoori
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Ostriga, znana tudi kot ostriga (v angleščini), hiratake (v japonščini), Ping Gu (v kitajščini) ali chippikoori (v malajalamu), je vrsta užitne gobe, ki večno raste po vsem svetu. Je svetlo sive do bele barve, njeni plodovi pa so običajno veliki, s polkrožno ali školjkasto lopatko. Ta goba je znana po svoji visoki hranilni in zdravilni vrednosti. Vsebuje veliko beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov.
Zaradi visoke hranilne vrednosti in koristi za zdravje se ostrigarica uporablja v številnih vrstah izdelkov. Najpogosteje se uporablja neposredno kot del kulinaričnih receptov, na primer v kitajski, korejski, japonski in sredozemski kuhinji. Zaradi polnega mesnega okusa je priljubljena v vegetarijanski in veganski prehrani kot nadomestek mesa. Poleg tega se ostrige nadalje predelujejo v različne vrste živil, kot so juhe, omake, testenine, pijače in celo veganske klobase, salame ali "gobji" zrezki. Na področju prehranskih dopolnil se uporabljajo za izdelavo izdelkov za krepitev odpornosti ter zdravljenje holesterola in sladkorne bolezni. Ostrige se uporabljajo tudi v kozmetiki, na primer kot izvleček v različnih kožnih kremah, mesninah in serumih, kjer delujejo kot močan antioksidant.