Oves (Avena sativa)
Druga imena: oves, oves, oves, proso
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Oves (Avena sativa) je enoletno žito iz družine stročnic, znano tudi kot oves, oves, oves ali oves za setev. Izvira iz Sredozemlja in jugozahodne Azije, kjer so ga začeli gojiti pred več tisoč leti. Je zelo odporen proti mrazu in zmrzali, kar mu omogoča rast v hladnejšem podnebju, na primer v Skandinaviji ali na Britanskem otočju. Oves je tudi zelo odporen proti različnim boleznim, zaradi česar je zelo priljubljen pridelek v kmetijstvu.
Zrnje se uporablja za proizvodnjo različnih živilskih izdelkov. Zrnje se predeluje v ovsene kosmiče, ki so priljubljeno žito za zajtrk ne le zaradi svoje hranilne vrednosti, temveč tudi zaradi svojih nasitnih lastnosti. Iz ovsa se izdelujejo tudi kaše in ovsena moka, ki se vse pogosteje uporablja kot zdrav nadomestek za pšenično moko. Oves je tudi glavna sestavina številnih vrst müslijev in granole. Pomembno vlogo ima tudi v živinoreji, zlasti za konje, za katere je ovsena kaša priljubljena krmna sestavina. Ne nazadnje se oves uporablja tudi za izdelavo ovsenega mleka, ki je priljubljena alternativa za ljudi z intoleranco na laktozo.