Ovseno mleko
Druga imena: Ovseno mleko
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Ovseno mleko, bolj znano kot ovseno mleko, je rastlinska alternativa običajnemu kravjemu mleku. Izdelano je iz ovsenih kosmičev ali celega ovsa, ki se najprej namoči v vodi, dokler se ne zmehča. Vse skupaj se nato zmeša, odcejena tekočina pa je nastalo ovseno mleko. Ima kremasto teksturo in rahlo sladek okus. Ovseno mleko je priljubljeno med vegani in ljudmi z laktozno intoleranco, saj ne vsebuje mlečnih izdelkov.
Ovseno mleko se pogosto uporablja v različnih živilskih izdelkih. Je priljubljena pijača za pripravo čajev in kave, zlasti v kavarnah, ki ponujajo različne mlečne alternative. Njegova značilna aroma je zelo učinkovita tudi v pekovskih in slaščičarskih izdelkih, kot so kruh, torte in mafini. Ovseno mleko se pogosto uporablja v zdravih smoothijih, kjer nadomesti običajno mleko in napitku doda poseben okus. Ovseno mleko se pogosto uporablja tudi v kozmetiki zaradi svojih blagodejnih lastnosti za kožo.