Palmov stearin
Druga imena: Palm stearin
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Palmov stearin ali palmov stearin je stranski proizvod pri predelavi palmovega olja in se, kot pove že ime, pojavlja kot trdna, bela do rumenkasta maščoba. Njegove značilne lastnosti so višja temperatura zamrzovanja in daljši rok trajanja. Zaradi teh lastnosti je palmov stearin zelo priljubljen pri proizvajalcih različnih živilskih in neživilskih izdelkov.
Ta snov se v industriji uporablja predvsem kot surovina za proizvodnjo nekaterih vrst margarine in drugih rastlinskih maščob prav zaradi svoje trdnosti in stabilnosti. Znan je tudi po uporabi v slaščičarski industriji, kjer prispeva k idealni teksturi čokolade, slaščic in drugih sladkih dobrot. Palmov stearin se uporablja tudi v kozmetični industriji, na primer pri proizvodnji mil, krem in šmink. Zaradi dolgega roka uporabnosti se palmov stearin pogosto uporablja v svečah, milih in nekaterih čistilih. Kljub široki uporabi pa se je treba zavedati, da ima lahko njegova proizvodnja negativne vplive na okolje, zlasti zaradi krčenja tropskih gozdov za nasade oljnih palm.