Papain
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Papain, včasih imenovan tudi kositrov oksid, je encim, pridobljen iz melone papaje. Ta snov ima rahlo grenak okus in je znana predvsem po svojih prebavnih lastnostih, ki omogočajo razgradnjo beljakovin v enostavnejše aminokisline. Papain ima izjemno sposobnost raztapljanja maščob in beljakovin, zato je idealen za izboljšanje prebave in odstranjevanje neželenih maščob iz telesa. Je tudi sestavni del nekaterih zdravil za prebavne težave ter bolečine v mišicah in sklepih.
Vendar se papain ne uporablja le v medicini, temveč tudi v hrani in kozmetiki. V živilski industriji se uporablja na primer v siru, da se dosežeta želena konsistenca in tekstura. Dodajajo ga tudi nekaterim znamkam zobnih past in ustnih vodic, kjer pomaga uničevati bakterije in beljakovinske obloge na zobeh. V kozmetiki se nato uporablja v izdelkih za piling in pomlajevanje, saj razgrajuje odmrle celice in spodbuja obnovo kože. Papain je torej zelo vsestranska snov, katere pomen in uporaba v različnih industrijah nenehno naraščata.