Papaja (Carica papaya)
Druga imena: papaja, melona drevo, papaja, papayo, mamón, papaja melona, costella, fruta bomba, harilik papaia, lechosa, kustila
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Papaja, znana tudi pod imeni melonovo drevo, papaja, papayo, mamón, papaya melon, costella, fruta bomba, harilik papaia ali lechosa, je tropsko drevo, ki izvira iz tropskih območij Srednje Amerike, zlasti Mehike in Srednje Amerike. Je listopadno drevo, ki lahko zraste do 5 do 10 metrov visoko, njegovi listi so veliki in reprezentativni, v sezoni plodov pa je papaja pravi spektakel. Plodovi lahko tehtajo do 10 kg, so mehki, sladki in aromatični. Zorijo od zelene do svetlo oranžne barve. Plodovi vsebujejo tudi majhna črna semena.
Papaja je pomembna rastlina za kulturne, medicinske in komercialne namene. Njeni plodovi se običajno jedo sveži, lahko pa se uporabljajo tudi v solatah, jogurtu ali smoothijih. Zrela papaja je osnova številnih tropskih džemov in marmelad ter sestavni del sadnih solat, sladic, smoothijev in sokov. Nezreli sadeži se uporabljajo na primer v tradicionalni tajski solati Som Tam. Papaja je tudi vir surovin za kozmetične izdelke. Iz listov papaje se pripravljajo čaji in izvlečki, ki se zaradi svojih zdravilnih lastnosti uporabljajo v medicini. Semena papaje se uporabljajo kot nadomestek za poper. Papaja je torej zelo vsestranska rastlina, ki se uporablja na številnih področjih.