Pektin
Druga imena: Pektin, (2S,3R,4S,5R,6R)-3,4,5,6-tetrahidroksioksan-2-karboksilna kislina
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Pektin je naravni polisaharid, ki je glavna sestavina "cementa", ki povezuje celične stene v rastlinskih tkivih. Ta sestavina je kemijsko znana kot (2S,3R,4S,5R,6R)-3,4,5,6-tetrahidroksioksan-2-karboksilna kislina. Pektin je pomembna sestavina naših živil, zlasti zaradi svoje sposobnosti oblikovanja gela. Najdemo ga predvsem v agrumih, jabolkih in drugem sadju, zlasti v njihovih olupkih in jedrih. Rastline uporabljajo pektin za krepitev svojih celičnih sten, v kuhinji pa je pomemben zaradi sposobnosti zgoščevanja in stabiliziranja izdelkov.
V industriji in kulinariki se pektin uporablja v številnih izdelkih, zlasti v živilski industriji, kjer se uporablja kot naravno želirno in stabilizacijsko sredstvo. Ima ključno vlogo pri proizvodnji marmelad, džemov in želejev, kjer pomaga pretvoriti tekočine v poltrdne ali trdne oblike. Uporablja se tudi v pekovskih izdelkih za izboljšanje teksture in podaljšanje roka uporabnosti, v slaščicah za izboljšanje konsistence ter v jogurtih in mlečnih izdelkih kot stabilizator. Poleg živilske industrije se pektin uporablja tudi v farmacevtski industriji, kjer je sestavni del zdravil proti driski ali probiotičnih pripravkov. V kozmetiki se uporablja zaradi vlažilnih in mehčalnih učinkov. Zaradi neprecenljive sposobnosti vezave vode se pektin uporablja tudi v ekologiji, kjer je uporaben za obnovo vodnih virov, onesnaženih s strupenimi kovinami.