Phaseolus Angularis
Druga imena: fižol adzuki, Vigna angularis
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Phaseolus angularis, pogosto imenovan adzuki fižol ali Vigna angularis, je trajna, kratkodlaka rastlina iz družine fižola. Ta rastlina izvira iz vzhodne Azije in velja za eno najpomembnejših fižolovk na Japonskem in v Koreji. Fižol adzuki je znan po značilni rdeči barvi in sladkem okusu, razlikuje pa se po velikosti, saj je manjši od navadnega fižola.
Fižol adzuki je zelo priljubljen v Aziji, kjer se uporablja za izdelavo različnih izdelkov. Zaradi edinstvenega sladkega okusa ter visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin so idealna osnova za pripravo sladkih past in nadevov, jedi, ki so zelo priljubljene v japonski in korejski kuhinji. Uporabljajo se tudi za pripravo priljubljenih japonskih sladic, kot sta dorayaki (sladke palačinke z nadevom adzuki) in daifuku (riževi cmoki z nadevom adzuki). V Koreji iz adzukija pripravljajo Patbingsu, ki je tradicionalna ledena poslastica. Lahko se jedo tudi samostojno kot klasična kuhinjska sestavina v fižolovih jedeh. Poleg tega se lahko posušijo in shranijo za poznejšo uporabo ali pa se iz njih izdelajo različne vrste moke. Adzuki fižol je tudi glavna sestavina nekaterih vrst čaja, ki je priljubljen zaradi domnevnih razstrupljevalnih učinkov.