Physalis peruviana (perujska mochina)
Druga imena: Inka jagode, physalis, Perujski kosmulja, Inka češnja, Inka jagode, Golden jagode, motojobobo embolsado
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Perujska mochina (Physalis peruviana), pogosto imenovana tudi inkovska jagoda, perujski kosmulj ali inkovska češnja, je sadna rastlina, ki izvira iz južnoameriških Andov. Ljudje jo gojijo že tisočletja, zdaj pa jo zaradi njene odpornosti proti suši in sposobnosti rasti v hladnejših razmerah najdemo po vsem svetu. Plodovi perujskega mochina so zaprti v papirnate ovitke, ki ščitijo odprtino plodu pred poškodbami. Sadež je bledo rumene barve, sladko-kislega okusa, ki spominja na jagode ali ananas, ter vsebuje veliko vitamina C, vlaknin in fosforja.
Plodovi perujskega mochina se uporabljajo v številnih oblikah. Najpogosteje se jedo sveži, kot del sadnih solat ali kot naravna sladica. V posušeni obliki so inkovske jagode okusen in zdrav prigrizek ali del muslijev in granole. Zaradi posebnega okusa so priljubljene tudi v slaščičarski industriji, kjer se uporabljajo za izdelavo marmelad, džemov ter različnih omak in sirupov. V vinskih kleteh jih uporabljajo za proizvodnjo vina. V zadnjih letih so vse bolj priljubljeni tudi v surovi hrani, kjer jih dodajajo smoothijem in surovemu pecivu. Perujsko moko lahko najdemo tudi v čokoladni industriji, kjer sadje obložijo s čokolado in tako ustvarijo luksuzne sladkarije. Ne glede na to, kako jih uživamo, so inkovske jagode ne le okusne, ampak tudi zdrave.