Piment (Pimenta dioica)
Druga imena: nove začimbe, piment, Pimenta officinalis, jamajški poper, Eugenia pimenta
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Pimentovec, znan tudi kot allspice, piment, piment officinalis, jamajški poper ali Eugenia pimenta, je zimzeleno drevo, ki izvira iz tropske Amerike. Odlikuje ga odpornost na neugodne razmere, predvsem pa aromatični plodovi, ki se že stoletja uporabljajo v kulinariki in zdravilstvu. Zanje je značilen izrazit, pikanten okus, ki je po kompleksnosti podoben kombinaciji klinčkov, cimeta in muškatnega oreščka. Zaradi tega edinstvenega aromatičnega profila je sadež pimenta vsestransko uporaben.
Evropejci so se o sadežu pimenta začeli zanimati po zaslugi Krištofa Kolumba, ki ga je prinesel s potovanja v Novi svet. Od takrat so postali sestavni del kuhinj po vsem svetu. V kulinariki se uporabljajo predvsem v mleti obliki kot začimba - v marinadah, omakah, juhah, za peko mesa ali celo v sladicah in slaščicah. Zaradi bogatega okusa in arome so plodovi pimenta tudi del začimbnih mešanic, kot je karibska mešanica jerk ali tradicionalna francoska klasika - quatre épices. Poleg kulinarike se pimentovec uporablja tudi v parfumeriji in farmacevtski industriji. Iz njegovega eteričnega olja se izdelujejo balzam po britju, zobna pasta, obliži za zdravljenje revmatičnih težav in številna druga zdravila. Nenazadnje so plodovi pimenta pomembni tudi v alkoholni industriji, kjer jih dodajajo nekaterim vrstam ruma, gina in likerjev, da bi jim dali poseben okus in aromo.