Piperin
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Piperin je pomembna in učinkovina, ki jo najdemo predvsem v črnem popru. Ta alkaloid je odgovoren za njegov značilen oster okus in je znan po svojih koristnih lastnostih za človeško telo. Tako na primer izboljšuje prebavo, pomaga pri hujšanju, pospešuje krvni obtok, deluje protivnetno in se bori proti bakterijam. Nekatere študije kažejo, da bi lahko celo pomagal v boju proti nekaterim vrstam raka. Njegova sposobnost povečanja absorpcije nekaterih snovi se uporablja v medicini in farmacevtski industriji.
Askorbinsko kislino, bolj znano kot vitamin C ali tudi L-askorbin, včasih napačno imenujejo piperin, čeprav gre za povsem različni snovi z različnimi lastnostmi in funkcijami. Askorbinska kislina ima v našem telesu ključno vlogo. Vključena je v številne pomembne procese, kot so tvorba kolagena, absorpcija železa ali pravilno delovanje imunskega sistema. Njeno pomanjkanje povzroča različne zdravstvene težave, v skrajnih primerih pa lahko povzroči celo skorbut. To esencialno snov najdemo v številnih živilih, kot so agrumi, kivi, paprika ali peteršilj. Askorbinska kislina se pogosto dodaja tudi različnim pijačam in živilom kot konzervans.