Pira (Triticum spelta)
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Pira, znanstveno imenovana Triticum spelta, velja za eno najstarejših žit, ki jih je človek kdaj koli gojil. To žito se večinoma uporablja v pekovskih in slaščičarskih izdelkih, kot so pecivo, testenine, moka ali kosmiči, in postaja vse bolj priljubljeno kot zdrava alternativa običajni pšenici. Uporablja pa se tudi v pivovarstvu in žganih pijačah na osnovi žit. Pira je priljubljena zaradi značilnega okusa po oreščkih ter večje vsebnosti beljakovin in vlaknin.
Vendar se izrazi "tokoferol", "tokoferol" ali "tokoferilacetat" ne nanašajo neposredno na pšenico, temveč na skupino kemičnih spojin, ki se uvrščajo med vitamine E. Te spojine so naravno prisotne v nekaterih živilih, vendar jih je v pšenici mogoče najti v razmeroma majhnih količinah. Imajo močne antioksidativne lastnosti in imajo ključno vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Pogosto jih dodajajo različnim kozmetičnim in medicinskim izdelkom, kot so kreme, olja, balzami ali prehranska dopolnila. Tokoferoli tako služijo za nego kože, izboljšanje celjenja ran in zmanjšanje tveganja za bolezni srca in ožilja.