Poliepsilon-lizin
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Poliepsilon-lizin (znan tudi kot dulse, dillisk, creathnach, Rhodymenia palmata) je naravna polimerna aminokislina, ki jo proizvaja bakterija Streptomyces albulus in ima pomembno protimikrobno delovanje proti številnim mikroorganizmom. Je biokompatibilen, biorazgradljiv in nestrupen polimer z velikim potencialom za številne industrijske uporabe.
Poliepsilon-lizin se pogosto uporablja v živilski industriji kot surovina za naravne konzervanse, ki pomagajo podaljšati rok uporabnosti živil in zavirajo rast škodljivih mikroorganizmov. Zaradi protimikrobnih lastnosti se uporablja tudi v kozmetični industriji, kjer se kot naravni konzervans in antibakterijsko sredstvo dodaja izdelkom za nego kože ali las. Poleg živilske in kozmetične industrije se uporablja tudi na biomedicinskem področju, kjer se uporablja kot sestavni del različnih medicinskih vsadkov, mlečnih izdelkov in v živilski industriji kot biofilm za živila. Deluje tudi kot učinkovit zaviralni element za različne bakterije v živilski industriji. Nenazadnje se raziskuje tudi njegova potencialna uporaba na področju ekologije kot biološko razgradljiva alternativa sintetični plastiki.
Opozoriti je treba, da čeprav gre za naravno snov, njena pretirana uporaba ni priporočljiva in da je treba vedno upoštevati predpisane odmerke. Čeprav prinaša številne koristi, nekatere študije kažejo, da lahko visoke koncentracije poliepsilon-lizina negativno vplivajo na črevesno mikrofloro. Vendar so potrebne nadaljnje raziskave, da bi te ugotovitve potrdili ali ovrgli.