Poligliceril-3-poliricinoleat
Druga imena: Poliglicerol poliricinoleat, E476
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Poligliceril-3-poliricinoleat, znan tudi kot poliglicerolpoliricinoleat ali E476, je emulgator, ki se uporablja v živilski industriji. Je rumenkasta tekočina sladkega vonja, ki nastane pri esterifikaciji ricinolne kisline s poliglicerolom. Topen je v maščobah in oljih, vendar netopen v vodi. Ta snov lahko iz olj in vode tvori stabilne emulzije, zato je pomemben dodatek nekaterim živilom.
Poligliceril-3-poliricinoleat ali E476 je pogosto prisoten v različnih vrstah čokolade, sladkarijah in nekaterih pečenih izdelkih. Prav tako je sestavni del nekaterih konzerviranih živil in kremnih osnov za juhe ali omake. Zaradi svojih lastnosti je pomemben pripomoček pri proizvodnji kozmetičnih izdelkov, kot so kreme, losjoni in različne vrste ličil. Njegova glavna vloga je zagotavljanje stabilnosti teh izdelkov in pomoč pri ohranjanju vseh sestavin skupaj.