Polipeptidi kvasa
Druga imena: Polipeptidi kvasa
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Polipeptidi kvasovk, znani tudi kot polipeptidi kvasovk, so sestavina, ki jo najdemo v številnih izdelkih, tako v živilski kot kozmetični industriji. So snovi, ki nastanejo iz kvasovk, ki so podvržene procesu fermentacije. Med tem postopkom se beljakovine razgradijo na manjše dele - polipeptide.
V živilski industriji se polipeptidi iz kvasa pogosto uporabljajo v pekovskih izdelkih, kjer pomagajo spodbujati vzhajanje testa ter izboljšati splošni okus in teksturo končnih izdelkov. Drugo pomembno področje uporabe je v kozmetiki, kjer te sestavine pomembno vplivajo na vlaženje in obnavljanje kože. Kvasni polipeptidi vsebujejo velike količine aminokislin, vitaminov in mineralov, ki prispevajo k zdravju in lepoti kože. Zato jih najdemo v številnih kremah, maskah in serumih za nego kože. Uporabljajo se tudi v izdelkih za nego las, saj spodbujajo njihovo hranjenje in krepitev.