Proteaza
Druga imena: Proteaza, peptidaza, proteinaza
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Proteaza ali tudi proteaza, peptidaza ali proteinaza je vrsta encima, ki razgrajuje beljakovine v manjše molekule - peptide ali aminokisline. Je vrsta hidrolaze, encima, ki izvaja hidrolizo, tj. razgradnjo v prisotnosti vode. Proteini so ključni gradniki živih organizmov, proteaze pa imajo pomembno vlogo v številnih bioloških procesih, vključno s prebavo, celično signalizacijo, rastjo in razvojem celic, imunskim odzivom in številnimi drugimi.
Proteaze se uporabljajo v različnih industrijah in izdelkih, ki so prisotni v našem vsakdanjem življenju. V živilski industriji se na primer uporabljajo pri proizvodnji sira, kjer podpirajo proces zorenja, ali v pivovarstvu, kjer pomagajo razgraditi beljakovine v žitu v aminokisline, ki so potrebne za rast kvasovk. Pomembno vlogo imajo tudi v industriji detergentov, kjer se dodajajo pralnim praškom, saj lahko razgrajujejo beljakovine in tako odstranjujejo madeže, ki vsebujejo beljakovine. Poleg tega se proteaze uporabljajo v farmacevtski industriji pri raziskavah novih zdravil, zlasti na področju zdravljenja raka, kjer si prizadevajo izkoristiti njihovo sposobnost uravnavanja rasti in razvoja celic. Velik potencial se vidi tudi na področju biotehnologije, kjer bi proteaze lahko pomagale pri recikliranju beljakovin in proizvodnji bioetanola.