Pšenica
Druga imena: Triticum vulgare
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Pšenica, znanstveno znana kot Triticum vulgare, je ena najpomembnejših in najbolj razširjenih poljščin na svetu. Je vrsta trave, ki se goji zaradi zrn, ki zagotavljajo pomemben delež kalorij v človeški prehrani. Pšenica se je verjetno pojavila v Sredozemlju in je bila udomačena že davno. Pred tisočletji so jo gojili v Srednji Aziji, od koder se je postopoma razširila v Evropo in druge celine. Danes se pšenica prideluje praktično po vsem svetu in obstaja veliko sort, ki se razlikujejo glede na podnebje in tla, v katerih se pridelujejo.
Pšenica se pogosto uporablja, zlasti v živilski industriji. Je osnovna surovina za proizvodnjo moke, ki se uporablja kot osnova za kruh in druge pekovske izdelke, testenine, kvasno testo, piškote, ovsene kosmiče in številna druga živila. Iz pšeničnih zrn se izdelujejo tudi različne vrste drobljenca, kot sta pšenični drobljenec ali bulgur. Pšenica se uporablja tudi za proizvodnjo piva in nekaterih vrst viskija. Poleg živilske industrije se pšenica uporablja tudi v kozmetiki, kjer se zaradi zdravilnih učinkov na kožo dodaja šamponom, pripravkom za kopeli in kremam. Pšenični kalčki so priljubljeni tudi za uživanje svežih kalčkov kot del zdravega načina življenja.