regrat (Taraxacum officinale)
Druga imena: regrat, regrat, regrat, regrat, regrat, regrat, lucerna
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Regrat (Taraxacum officinale), znan tudi kot regrat, pimpa, lucerna, mleček ali regrat, je zelo pogosta rastlina, katere uporaba je res široka. Ta trajna rastlina iz družine zvezdic raste skoraj po vsej Češki republiki. Svoje mesto najde na travnikih, njivah, nasipih, vrtovih, parkih, pa tudi na različnih smetiščih. Poleg nesporne lepote regrat s seboj prinaša tudi številne zdravilne učinke. Prav zaradi teh učinkov se pogosto uporablja v medicini in kozmetiki.
Za regrat je značilno veliko število dragocenih snovi, med katerimi prevladujejo magnezij, kalij, kalcij, železo, mangan, pa tudi vitamini A, B, C in D. V medicini se uporablja zlasti regratova korenina, ki ima pomembne razstrupljevalne učinke. Podpira prebavo, delovanje jeter in ledvic, pomaga pri težavah z žolčnikom in ima tudi diuretične učinke. Regratovo korenino zato najdemo v številnih razstrupljevalnih čajih in izvlečkih. V kozmetiki se uporabljajo zlasti regratovi cvetovi. Njihov izvleček se dodaja kremam, maskam in oljem za občutljivo kožo, saj ima močne protivnetne in pomirjevalne učinke. Poleg tega regrat deluje kot antioksidant, zato je primeren za nego zrele in starajoče se kože. Manj znana, vendar vse pogostejša je uporaba regrata v živilski industriji - mlade liste lahko uživamo v solatah, korenina pa se uporablja kot nadomestek za kavo.