Resveratrol
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Resveratrol je eden od polifenolov, ki veljajo za močne antioksidante. Njegovo drugo ime je 2-metil-1,3-propandiol. Naravni viri resveratrola so različno sadje, zlasti grozdje, robide, brusnice ali šmarnice. Resveratrol se pridobiva iz grozdja s predelavo v rdeče vino. V zadnjih desetletjih je resveratrol zaradi svojih potencialnih učinkov na zdravje v središču znanstvenega zanimanja.
Resveratrol se uporablja v številnih industrijskih sektorjih. Vključen je v prehranske dodatke in vitaminske pripravke. Njegove glavne prednosti so preprečevanje bolezni srca in ožilja, protivnetni učinki, antioksidativno delovanje in možnost pomoči pri zdravljenju raka. Poleg živilske in farmacevtske industrije se resveratrol uporablja tudi v kozmetiki. Zaradi učinkov proti staranju in sposobnosti zaščite kože pred prostimi radikali ga dodajajo izdelkom za nego kože. Številne klinične študije kažejo, da bi resveratrol lahko deloval tudi kot preventivno sredstvo proti nevrodegenerativnim boleznim, kot je Alzheimerjeva bolezen.