Riboflavin (vitamin B2)
Druga imena: Laktoflavin, živilsko rumena barva 15
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Vitamin B2, znan tudi kot riboflavin, je bistven za številne telesne funkcije. Spada v skupino vitaminov B, ki vključuje nekatera najpomembnejša hranila za naše telo. Riboflavin sodeluje v številnih različnih biokemičnih reakcijah, vključno s tistimi, ki vplivajo na rast celic, proizvodnjo energije ter presnovo maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov. Njegova druga imena, kot sta laktoflavin in živilsko rumeno 15, odražajo njegovo kemično sestavo in uporabo.
Riboflavin se pogosto uporablja v živilskih izdelkih kot dodatek. Znan je po tem, da ima sposobnost barvila, zaradi česar ima drugo ime Food Yellow 15. Živilom se dodaja za izboljšanje videza in okusa, zlasti če izdelki vsebujejo mlečne izdelke, saj riboflavin vsebujejo laktoflavini. V velikih količinah pa ga najdemo tudi v mesu, jajcih, oreščkih in temnozeleni zelenjavi. Zaradi tega je njegovo pomanjkanje v zahodni prehrani razmeroma redko. Riboflavin se uporablja tudi v kozmetiki, zlasti v izdelkih za nego las in kože, zaradi svojih antioksidativnih lastnosti, ki pomagajo ščititi kožo pred poškodbami.