Riž (Oryza sativa)
Druga imena: Riž, Rjavi riž, Azijski riž, Rjavi riž, Oluščeni riž
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Riž, ki ga v mnogih kulturah imenujejo preprosto "riž", je rastlina, ki jo gojijo zaradi zrn, ki so glavna osnovna hrana za večino svetovnega prebivalstva, zlasti v Aziji. Oryza sativa je enoletna pokončna trava z dolgim, tankim steblom in ozkimi listi. Riž se na splošno deli na rjavi in beli. Rjavi riž, znan tudi kot neoluščeni riž, vsebuje več vlaknin ter je bogatejši z vitamini in minerali kot beli riž.
Posejani riž je pomembna sestavina številnih jedi in izdelkov. Njegova zrna so glavna sestavina tradicionalne azijske kuhinje, kjer se uporablja kot priloga, glavna sestavina v jedeh, kot so suši, rižota, paella, pa tudi v sladicah, kot sta rižev puding ali mlečni riž. Rjavi riž je sestavni del številnih zdravih jedi, saj je bogat z vlakninami, vitamini in minerali. Riž se uporablja tudi kot surovina za proizvodnjo riževe moke, riževega papirja ali riževega vina ter v pekarstvu za proizvodnjo riževega kruha. Riž se uporablja tudi za proizvodnjo piva, v Aziji pa se uporablja tudi za proizvodnjo riževih vin, kot sta japonski sake in korejski soju.