Riževe beljakovine
Druga imena: Riževe beljakovine
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Riževe beljakovine, znane tudi kot riževe beljakovine, so rastlinske beljakovine, pridobljene iz rjavega riža. Spada med tako imenovane brezglutenske beljakovine, kar pomeni, da je primerna tudi za ljudi s celiakijo ali alergijo na gluten. Ta vrsta beljakovin je dobro prebavljiva in zelo nasitna, zato je primerna za zdravo in uravnoteženo prehrano. Gre za visokokakovostne beljakovine, ki vsebujejo vse esencialne aminokisline, zato jih lahko štejemo za popoln vir beljakovin.
Riževe beljakovine se večinoma uporabljajo pri proizvodnji prehranskih dopolnil za športnike, kot so beljakovinski praški, ploščice in napitki. Zaradi nevtralnega okusa so priljubljene tudi v industriji z alternativnimi mlečnimi izdelki, kot so rastlinska mleka, jogurti in siri. Riževe beljakovine pogosto najdemo tudi v receptih za brezglutensko pecivo ter slano in sladko surovo hrano. Najdemo jo tudi v kozmetični industriji, kjer je pogosto vključena v šampone, balzame in druge izdelke za kožo zaradi svojih koristi za lase in kožo. Lahko rečemo, da so riževe beljakovine vsestransko uporabne in da je njihova uporaba zelo široka.