Rožmarin (Rosmarinus Officinalis)
Druga imena: Rosemary
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Rožmarin, v angleščini preprosto imenovan rosemary, je aromatično zelišče, ki izvira iz Sredozemlja. Ta zimzelena rastlina iz družine hudičevk je še posebej priljubljena v kulinariki, uporablja pa se tudi v medicini, kozmetiki in aromaterapiji. Znanstveno ime Rosmarinus officinalis izhaja iz latinskih besed "ros" (rosa) in "marinus" (morje), kar pomeni "morska rosa". To ime se nanaša na njegovo lokalno pojavljanje na obalnih območjih.
Za rožmarin so značilni ozki zimzeleni listi in modrovijolični cvetovi. Njegov močan in značilen vonj se pogosto povezuje s kuhinjo južne Evrope, kjer se pogosto uporablja za aromatiziranje različnih jedi. To zelišče je priljubljeno pri pripravi marinad za meso, juh, omak, krompirjevih jedi in peciva. Značilen okus rožmarina daje jedem nezamenljiv vonj in izraz. Vendar pa rožmarin ni samo okus. Bogat je z vitamini, minerali in antioksidanti, podpira prebavo in ima antibakterijske lastnosti.
Rožmarin najdemo tudi v številnih kozmetičnih izdelkih, kot so losjoni za telo, kreme, šamponi ali eterična olja. Njegova eterična olja blagodejno vplivajo na kožo in lase, saj spodbujajo pretok krvi in obnavljanje celic. Eterično olje rožmarina se uporablja v aromaterapiji zaradi svojih stimulativnih in energijskih učinkov. Ob vdihavanju blaži utrujenost in odpravlja stres. Rožmarin ima torej res nešteto vlog, od kulinaričnega čarovnika, kozmetičnega pomočnika do medicinskega svetovalca. Njegova uporaba je resnično široka, njegove koristi pa velike.