Sacha inchi (Plukenetia volubilis)
Druga imena: Inka Peanut
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Sacha inchi, znan tudi kot inka arašid, je lesnata liana, ki izvira iz tropskih območij Južne Amerike. S svojimi očarljivimi petkotnimi plodovi je priljubljena rastlina v tradicionalni medicini številnih južnoameriških kultur, kjer jo uporabljajo že tisočletja. Zelo cenjen je zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti - vsebuje do 25 % kakovostnih beljakovin in do 60 % zdravih nenasičenih maščob, med katerimi prevladujejo maščobne kisline omega-3. Cenjeno pa je tudi zaradi svojega značilnega, rahlo oreškastega okusa.
Olje saha inchi je zaradi svojih močnih vlažilnih in pomlajevalnih lastnosti zelo priljubljeno v kozmetični industriji. Zaradi vsebnosti maščobnih kislin omega-3, vitamina E in antioksidantov pomaga vlažiti kožo, ji povrniti elastičnost in zmanjšati znake staranja. Drug pomemben proizvod so semena saha inchi, ki so bogat vir beljakovin in vlaknin ter se uživajo surova in pražena kot zdrav prigrizek. Zmleta semena se uporabljajo tudi kot sestavina peciva in različnih zdravih jedi. Iz njih izdelujejo tudi beljakovine v prahu, s katerimi obogatijo obroke, zlasti športniki in ljudje z aktivnim življenjskim slogom. Sacha inchi je torej nedvomno pomembna rastlina s številnimi uporabami.