Saharin
Druga imena: Natrijev saharin, saharin, E954
Ocena škode: 3 (Neškodljive kemikalije)
Saharin je umetno sladilo, ki je od 300 do 500-krat slajše od sladkorja. Leta 1878 ga je po naključju odkril kemik Constantin Fahlberg, ko se je ukvarjal z derivati ogljikovodikov. Saharin je brezbarvna trdna snov, topna v vodi, ima sladek okus z grenkim premazom in je toplotno stabilna. Saharin se uporablja v živilih kot sladilo in je označen z oznako E954. Njegova druga imena so natrijev saharin ali saharin.
Saharin se uporablja v različnih panogah, vendar se najpogosteje uporablja v živilski industriji, predvsem v dietnih in diabetičnih izdelkih - najdemo ga v dietnih pijačah, žvečilnih gumijih, džemih, sladicah, instant kavi, čaju, diabetičnih čokoladah in bonbonih. Poleg živilske industrije se saharin uporablja tudi v kozmetiki, zlasti kot sestavina zobnih past in ustnih vodic, kjer ne služi le kot sladilo, temveč tudi kot zaviralec bakterij, ki povzročajo zobno gnilobo. Saharin je tudi sestavni del nekaterih zdravil, namenjenih otrokom, kjer sladi grenak okus zdravil.