Satureia montana (Satureia montana)
Druga imena: Clinopodium montanum, Micromeria Montana, Saturiastrum montanum, Thymus montanus, zimski šetraj
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Gorski žajbelj, znan tudi kot Clinopodium montanum, Micromeria Montana, Saturiastrum montanum, Thymus montanus ali Winter savory, je polgrmovje iz družine gluhonemnic, ki izvira iz južne Evrope. Ta rastlina je priljubljena zaradi svoje značilne, rahlo pikantne in pekoče arome in okusa. Njegova aroma je izjemno podobna aromi dobrega timijana, vendar je bolj intenzivna in ostra. Listi gorskega žajblja so ozki, togi, temno zeleni in usnjati. Cveti od julija do septembra z majhnimi rožnatimi ali belimi cvetovi.
Gorski žajbelj se uporablja v številnih živilskih izdelkih. Je bistvena sestavina francoske mešanice zelišč "Herbes de Provence", ki se uporablja v marinadah, omakah in pečenem mesu. Dodaja se tudi sirom, juham, enolončnicam, zelenjavnim solatam in je primeren za začinjanje govedine. Uporablja se lahko tudi pri proizvodnji likerjev in aromatičnih olj. V ljudskem zdravilstvu se uporablja zaradi svojih antibakterijskih, antiseptičnih in prebavnih lastnosti. Je tudi eno redkih zelišč, ki ohrani svoj polni okus tudi pri dolgotrajnem skladiščenju ali kuhanju. Zaradi svoje sposobnosti izboljšanja prebave je pogosto vključena v mešanice začimb za mastna in težko prebavljiva živila.