Ščir (Rumex acetosa)
Druga imena: kobilja puščica, sourpuss, souranda, sorrel
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Kisla kislica, znana tudi kot travniška puščica, kisla kislica, kislo testo ali kisla kislica, je trajnica, za katero so značilni podolgovati, puščicam podobni lističi in specifičen kisel okus. Najdemo jo skoraj po vsem svetu, večinoma na vlažnih travnikih, v jarkih in na bregovih vodotokov. Je eno od najzgodnejših spomladanskih zelišč, zato so ga v preteklosti zelo cenili zaradi visoke vsebnosti vitamina C in različnih mineralov.
Ščepec se uporablja predvsem v kuhinji, kjer iz njega pripravljajo različne juhe, omake, solate, pa tudi pijače in začimbe. Tradicionalna juha je na primer angleška zelena juha, ki se pripravlja iz mladih listov kislice, špinače in drobnjaka. V češki kuhinji je kislica del krompirjeve juhe. Mlade liste kislice lahko jemo tudi surove v solatah, so okusni in jedem dodajo značilen kiselkast okus. Soržnik se uporablja tudi za pripravo pijač, v katerih deluje kot osvežilni in rahlo kiselkast dodatek k okusu. Limonade z dodatkom kislice so na primer priljubljena poletna osvežitev. Zaradi intenzivnega okusa je kislica uporabna tudi kot začimba za marinade in omake.