Sibirski brin (Juniperus sibirica)
Druga imena: Juniperus communis var. montana
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Sibirski brin, znan tudi kot Juniperus communis var. montana, je iglavec, za katerega so značilne modrozelene zimzelene iglice. To drevo, ki lahko doseže višino do 30 metrov, izvira iz Severne Amerike in Evrazije ter je prilagojeno na izjemno hladne razmere, ki prevladujejo v teh regijah. Njegovi plodovi, majhne modre jagode, so značilne za brinove drevesa.
Sibirski brinjevec se uporablja predvsem zaradi jagod, ki se uporabljajo na različnih področjih, od zdravilstva do gastronomije. Jagode vsebujejo plodove, ki so vir vitaminov, flavonoidov in antioksidantov. V medicini se uporabljajo zaradi svojih antibakterijskih, protivirusnih in protivnetnih lastnosti. V kulinariki se sibirske brinove jagode pogosto uporabljajo kot začimba, zlasti v tradicionalnih receptih iz Skandinavije in Severne Amerike. Verjetno so najbolj znane po uporabi pri pripravi gina, kjer dajejo pijači značilen okus. Sibirski brin se uporablja tudi v parfumeriji, kjer njegova aromatična eterična olja dišavam dodajo svežo in lesno noto.