Šipek (Rosa canina)
Druga imena: Pasja vrtnica, Divja vrtnica, Divja vrtnica
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Šipek, znan tudi kot pasja vrtnica ali lažna vrtnica, velja za eno najbolj priljubljenih in široko uporabljenih divjih rastlin. Je grm, ki zraste 1-3 metre v višino, njegove veje pa so gosto pokrite z ostrimi bodicami. Cvetovi te rastline so običajno rožnati ali beli in se pojavljajo od maja do julija. Šipek, ki je plod te rastline, dozori jeseni in je svetlo rdeče barve.
Šipek je cenjen zaradi visoke vsebnosti vitamina C, ki ga je v šipku veliko več kot v agrumih. Šipkovi popki se uporabljajo za pripravo šipkovega čaja, ki je znan po svojih hranilnih in zdravilnih lastnostih ter je priljubljen zaradi okusnega in osvežilnega napitka. Šipek se uporablja tudi za izdelavo marmelad, želejev, vina in likerjev. Posušene in zmlete šipke lahko dodamo pecivu ali jih uporabimo kot začimbo. Iz olupljenih semen, imenovanih šipkove pečke, se izdeluje šipkovo olje, ki se uporablja v kozmetiki, odlični za regeneracijo in nego las in kože. V medicini se šipek uporablja za izdelavo različnih izdelkov, kot so mazila, kreme, tinkture ali sirupi. V zadnjih letih se izvlečki šipka pogosto uporabljajo tudi v živilski industriji kot antioksidanti.