Šitake (Lentines edodes)
Druga imena: užitna goba, shii-take, shiitake, hrastova goba, hrastova goba, hrastova lesna goba, kitajska črna goba, gozdna goba, hua gu, qua gu
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Šitake (Lentinus edodes), znane tudi kot užitna goba, shii-take, shiitake, hrastova goba, hrastova goba, hrastova lesna goba, kitajska črna goba, gozdna goba, hua gu ali qua gu, so pecljati gobe, ki izvirajo iz Azije, kjer jih že tisočletja pogosto gojijo in uživajo. Danes se v velikih količinah goji tudi v Evropi in Severni Ameriki. Šitake so zelo priljubljene zaradi specifičnega okusa in arome, pa tudi zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Vsebuje namreč številne vitamine, minerale in antioksidante, ki prispevajo h krepitvi imunskega sistema in tudi k preprečevanju nekaterih vrst raka.
Gobe šitake se uporabljajo v številnih izdelkih. Seveda se uporabljajo v kulinariki, kjer so del številnih tradicionalnih azijskih jedi, pa tudi v sodobnih kulinaričnih stvaritvah po vsem svetu. So odlična sestavina juh, omak, zelenjavnih mešanic, gobjih ragujev ali celo sušija. Zaradi svoje značilne arome in teksture so priljubljeni tudi kot nadomestek mesa v vegetarijanskih in veganskih receptih. Poleg tega se gobe shiitake uporabljajo v živilski industriji za proizvodnjo posušenih gob, gobjih začimb ali instantnih juh. Poleg tega se uporabljajo tudi za izdelavo prehranskih dopolnil in zdravil, že stoletja pa se uporabljajo tudi v kitajski medicini. V industriji dobrega počutja in kozmetiki lahko gobe šitake najdemo v številnih izdelkih, kot so maske za obraz, serumi in kreme, saj imajo tudi pomlajevalni in obnovitveni učinek na kožo.