Škrob
Druga imena: amilum, škrob
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Škrob, znan tudi kot amilum ali škrob, je biološka snov, ki jo rastline tvorijo kot zalogo energije. Ta skladiščna snov je sestavljena iz glukoze in jo najdemo predvsem v semenih in koreninah rastlin, kot so žita, krompir, riž, koruza ali pšenica.
Z gospodarskega vidika je škrob ena najpomembnejših surovin, ki se uporablja v številnih industrijskih panogah. V živilski industriji se na primer uporablja kot sredstvo za zgoščevanje juh, omak, pudingov in marmelad, pa tudi kot sestavina pekovskih in slaščičarskih izdelkov. Škrob se uporablja tudi v tekstilni industriji pri predelavi vlaken. Najdemo ga tudi v farmacevtski industriji, kjer se uporablja kot vezivo v tabletah. V kozmetični industriji se škrob uporablja na primer kot sredstvo za izboljšanje konsistence različnih krem. Uporablja se tudi v papirni industriji in pri proizvodnji bioplastike. Škrob se pogosto uporablja tudi v biotehnologiji, kjer je vir glukoze za proizvodnjo etanola, ki se uporablja kot biogorivo.