sladki koren (Glycyrrhiza glabra)
Druga imena: sladki koren, sladki koren, sladki les, pendreki, sladke začimbe
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Sladki koren, znan tudi kot sladki koren ali sladki koren, je trajno zelišče iz družine jagodičevja. Ta rastlina je znana pod številnimi imeni, med drugim "sladki les", "pumparica" ali "sladka začimba", priljubljena pa je predvsem zaradi svojih zdravilnih lastnosti in specifičnega sladkega okusa. Izvira iz južnoevropskih držav ter zahodne in osrednje Azije, vendar je zdaj razširjena tudi drugod, na primer v Rusiji, Španiji, Italiji in Turčiji. Sladki koren je trajno, do dva metra visoko zelišče z globoko segajočimi koreninami, ki lahko preživi v ekstremnih razmerah.
Sladki koren se uporablja predvsem zaradi korenine, ki se nabira po treh do štirih letih rasti in je vir dragocenih snovi, kot je glicirizin, ki je do 50-krat slajši od sladkorja. Zaradi značilnega sladkega okusa se sladki koren uporablja v živilski industriji, predvsem za proizvodnjo bonbonov, sladkarij in drugih sladkarij. Tradicionalni izdelki so italijanski sladki sladki koren, angleški sladki koren in nizozemski sladki koren. Pri nas je znan predvsem v obliki sladkega korena. V industriji alkoholnih pijač se sladki koren uporablja za aromatiziranje nekaterih likerjev in grenkih alkoholnih pijač. Zunaj živilske industrije je običajno sestavni del številnih zdravil in čajnih mešanic. Sladki koren se pogosto uporablja tudi v kozmetični industriji zaradi svojih blažilnih in protivnetnih lastnosti.