Sladkorni trs (Saccharum officinarum)
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Sladkorni trs (Saccharum officinarum), pogovorno znan tudi kot kristalni prah, kristal ali kremen, je večletna rastlina z velikimi listi in debelimi stebli, ki v višino doseže več kot štiri metre. Najpogosteje se goji v tropskih in subtropskih regijah, kjer se uporablja za proizvodnjo ene od najbolj razširjenih surovin, sladkorja. Pravzaprav je sladkorni trs glavni vir saharoze, osnovne sestavine navadnega namiznega sladkorja, ki se uporablja na številnih področjih živilske industrije.
Vendar pa pomen sladkornega trsa daleč presega samo proizvodnjo sladkorja. Poleg namiznega sladkorja se sladkorni trs predeluje tudi v številne druge izdelke. Zelo priljubljena uporaba sladkornega trsa je v alkoholni industriji, kjer se uporablja kot surovina za proizvodnjo ruma, na primer. Iz sladkornega trsa se proizvaja tudi melasa, temen, gost sirup, poln trsnega soka, ki se pogosto uporablja kot sladilo pri peki ali kot krma za živino. Poleg tega se iz sladkornega trsa proizvaja tudi etanol, ki se uporablja kot biogorivo in ima pomembno vlogo pri pridobivanju alternativne energije. Poleg tega sladkorni trs pri predelavi daje veliko vlaknin, ki se lahko uporabijo za izdelavo papirja ali kot material za strešno kritino.
Sladkorni trs je torej vsestranski pridelek s številnimi možnostmi uporabe. Ni le pomemben vir hrane, temveč tudi vse pomembnejši del čistejšega gospodarstva. Njegov pomen in uporaba se z razvojem industrije in tehnologije še naprej povečujeta.