Slez (Malva sylvestris)
Druga imena: Slez, Zajčji slez, Sir, Hlebčki, Domače, Božje pecivo
Ocena škode: 1 (Naravne snovi)
Slez (Malva sylvestris), znan tudi kot slez, zajčji slez, slez, sir, kruhovec, homini ali božji kolač, je zdravilna rastlina, ki jo najdemo skoraj po vsej Evropi in jugozahodni Aziji. Na Češkem je ta cvet zelo razširjen. Slez je trajno zelišče, ki lahko doseže višino do enega metra. Ima značilne mehke, pet- do sedemdelne, izmenične liste in vijoličasto rožnate cvetove. Rastlina je znana po svojih zdravilnih učinkih na dihala in prebavila.
Gozdni slez se uporablja v številnih izdelkih, zlasti v medicini. Njegova glavna sestavina je sluz, ki ima sposobnost umirjanja vnetij na sluznicah in njihove zaščite. Zato se slez pogosto uporablja pri proizvodnji sirupov, pastil za kašelj, čajev in drugih izdelkov, namenjenih zdravljenju bolezni dihal. Njegova uporaba pa ni le v medicini, temveč ga lahko najdete tudi v kozmetiki. Uspešno se uporablja v izdelkih za lase (šamponi, balzami), kjer vlaži lase in jim dodaja volumen. Maščobne kisline omega-3, ki jih vsebujejo semena rastline, se uporabljajo tudi v izdelkih za nego kože. Slez se malo uporablja kot hrana, vendar se njegovi mladi listi in cvetovi lahko dodajo solatam ali se kuhajo kot špinača.