Sojine beljakovine
Ocena škode: 2 (Derivati naravnih snovi)
Sojine beljakovine, znane tudi kot perlit, so pomembna sestavina vseh sojinih izdelkov. Gre za beljakovine, ki so polne esencialnih aminokislin, ki so gradniki našega telesa. Skupaj z drugimi sestavinami so te aminokisline bistvene za pravilno rast in obnavljanje celic. Sojine beljakovine ali perlit so zelo priljubljene med vegetarijanci in vegani, saj jim pomagajo zagotoviti zadostno preskrbo telesa z beljakovinami, ne da bi uživali meso.
Sojine beljakovine najdemo v številnih živilskih izdelkih. Uporablja se na primer kot glavna sestavina pri proizvodnji tofuja, ki je osnova številnih vegetarijanskih in veganskih receptov. Te beljakovine najdemo tudi v vegetarijanskih in veganskih nadomestkih mesa, kot so sojine žemljice, klobase, mesne kroglice in burgerji. Sojine beljakovine so tudi glavna sestavina večine beljakovinskih praškov in napitkov, ki jih športniki in ljubitelji fitnesa uporabljajo za dodajanje beljakovin v svoji prehrani. Drugi izdelki, ki vsebujejo sojine beljakovine, so nekatere vrste jogurtov, mleka in sirov. Veliko ljudi v svojo prehrano vključuje tudi sojo kot vir beljakovin, ki vsebuje veliko vlaknin in malo maščob.